Nyheter via facebook!


På grund av tidsbrist kommer vi från och med 2015, ge våra kunder nyheter och uppdateringar via vår facebooksida. Klicka på ikonen här bredvid och du kommer direkt till Gårdsveterinärernas facebooksida, välkommen!

God Jul och Gott Nytt År!

2014-12-24
Vill passa på att tacka för ett fantastiskt 2014, förtroendet för oss har växt med en hastighet vi inte kunnat föreställa oss, nya kunder tillströmmar hela tiden, jätteroligt tycker vi och hoppas kunna möta upp denna efterfrågan även under 2015!

Julbilden för i år representeras av våra egna två hundar: Sigge och Troja.

Nu går vi på julledighet, och är tillbaka igen den 5 januari!

    

                         En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År
                      önskar vi alla våra kunder och deras djur!
 

Djurdag på Granngården i Falkenberg

2014-11-29
Granngården i Falkenberg hade djurdag och Gårdsveterinärerna var inbjudna. Vi erbjöd ”dropp in” för bl a vaccination och utfärdande av pass till reducerat pris och kostnadsfritt utförde vi tandundersökning. En del nya, men också många välkända ansikten fick vi träffa denna lördag. Den söta goldenvalpen Lita var en ny bekantskap, chip avlästes och 12v vaccinationen tog hon emot med stort lugn. Tack alla för en mycket trevlig dag!
 

Reportage i tidningen Hippson: Kastrering av unghingst

2014-11-11
I förra veckan följde Hippson-reportern Cajsa Gårdsveterinärernas hästveterinär Fredric Spång tätt i hälarna när han var ute och kastrerade hennes 1åriga hingst. Här är länk reportaget om hur en kastrering går till - steg för steg i bilder och text!
http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/kastrering-av-unghingst-sa-gar-det.htm
 

Ny produkt från ProEquo!

2014-11-10
Äntligen är den här!!! Forskningen går framåt och ProEquo finns nu i en ny förpackning där bakteriekulturen fått en betydligt längre hållbarhet! Den torra varianten är förpackad i en smidig ask med 15 portionsförpackningar med 6g aktivt pul...ver i varje. Produkten har lång hållbarhet vid rumstemperatur och är enkel att hantera. Den är ej smaksatt, så man kan enkelt blanda ner den i övrigt kraftfoder.

ProEquo används främst till hästar med magrelaterade problem där det finns en obalans i tarmfloran som ger diarré och illaluktande träck. Detta kan bero på tvära foderbyten, stressmage, hård träning, långa transporter, miljöombyte, föl som avvänjs eller antibiotikabehandling. Forskning har visat att probiotiska bakterier från en frisk tarmflora kan stimulera immunförsvaret och förhindra att sjukdomsalstrande bakterier etableras. Hästar som har svårt att komma i hull trots adekvat utfodring har i många fall visat sig få ett bättre näringsupptag och därmed ett bättre hull och mer muskler, då de utfodras med ProEquo.

Gårdsveterinärerna är återförsäljare av ProEquo, och kommer just nu saluföra den torra varianten av ProEquo till ett kampanjpris av 295kr (ord.pris 330kr) per förpackning. Veterinär Fredric Spång har produkten med sig i bilen, så är han ute i ditt stall passa på att köpa den nu under kampanjperioden och gör en egen värdering av hur den fungerar på just din häst!
 

Vikten av fri tillgång till rent vatten

2014-11-06
I flera fall skulle kolik kunna förebyggas genom att hästarna har fri tillgång till rent vatten (både inne och ute!). Alltför många slarvar med detta eller förstår inte vikten av att hästens tarmmotorik kräver ett stort vätskeintag för att fungera normalt, särskilt nu i vintertid då stor del av födan vi ger våra hästar består av torrsubstans (hö, hösilage, pelleterat kraftfoder, spannmål etc). En liten men viktig upplysning såhär i november när kylan börjar tränga sig på och hästarna har flyttats in på stall och gått över till sina vinterhagar.
 

Grattis!!

2014-10-25
Stort grattis till Gårdsveterinärernas hästveterinär Fredric Spång som fyller 30år!! Tack för alla grautlationer via vår facebook sida!
 

Stängt v.39

2014-09-08
Meddelade till våra kunder! Under vecka 39 (dvs 22/9 – 28/9) kommer det inte att finnas möjlighet för tidsbokade besök. Observera att butiken håller öppet för foderförsäljning, vår flitiga sekreterare Pierina kommer att hålla ställningarna ...och vara tillgänglig för tidsbokning och rådgivning på kliniknumret 0346-42232. Veterinär Fredric Spång och veterinär Madeleine Karlsson kan inte nås under veckan, akuta ärenden hänvisas därför till närmaste djurssjukhus. På återseende igen den 29 september!
 

Snart slut på säsongen...

2014-08-07
Seminsäsongen börjar lida mot sitt slut, och vi på Gårdsveterinärerna vill tacka för de fina samarbeten vi haft ihop med seminstationerna/stuterierna i sommar. Tack till Backome Islandshästar AB, Tollsbo Gård / Gustaf Johansson, Lantklinike...n /Heidi Svensson, Stall Ragnarp / Lena Börjesson, Rävinge Gård / Elisabeth Hultberg och Sprottorp / Magnus Dyrendahl. Tack även till alla stoägare som valt att använda stationer där vi varit ansvariga. Redan nu börjar vi planera inför säsongen 2015, då vi förhoppningsvis kommer kunna erbjuda nya och spännande tjänster inom hästreproduktion!
 

Öppet hela sommaren!

2014-07-14
Många av våra kunder har frågat om vi kommer ha semesterstängt i sommar, det kommer vi inte ha, utan vi kör på som vanligt hela sommaren för både häst och smådjur. Dock kommer vi stänga under en vecka i slutet av september, men vi återkommer med mer information om detta framöver. Och när vi ändå gör en uppdatering, vill vi samtidigt passa på att önska alla våra djurägare och deras härliga djur en riktigt skön sommar!

Semester med hunden?

2014-06-03
Semestertiderna närmar sig med stormsteg och många vill ta med sig sin fyrfota vän på semestern. De flesta djurägare är duktiga med att vara ute i god tid när det gäller utlandsresan. Det är viktigt att man själv tar reda på vad som gäller för respektive land angående krav om rabiesvaccination, pass och avmaskning. Hos Gårdsveterinärerna kostar ett besök för utfärdande av pass och rabiesvaccination totalt 590kr, och efter 21 dagar är din hund sedan redo att passera landets gränser, men kom ihåg att Norge och Finland är några av de land som kräver avmaskningsintyg innan avresa!
 

Utökade resurser till nyfödda föl

2014-05-26
Väntar du föl eller har ditt sto precis fölat? För ett nyfött föl är de första levnadsdygnen extra känsliga. För våra helkunder finns Gårdsveterinärerna tillgängliga som bakjour vid fölning efter överenskommelse. Finns det misstanke om dålig råmjölkskvalité eller om din fölunge verkar dämpad kontakta oss, Gårdsveterinärerna tillhandahåller både foal-check, kolostrometer och fölplasma.

Artikel om Gårdsveterinärerna i tidningen "Året Runt"

2014-05-14


Året Runt ville vara med Gårdsveterinärerna en dag på jobbet. Journalisten Mats och fotografen Leif var två ”goa gubbar” från Göteborg, som bjöd oss på många skratt under dagen! Tack till alla djur och djurägare som medverkade denna dag! :)

Bravecto - nytt fästingmedel för hund

2014-04-30

Fästingarnas tid är här och vi får många frågor om hur man bäst skyddar sin fyrfota vän mot dem. Det senaste på marknaden är Bravecto: en tuggtablett för hund. Detta är ett receptbelagt preparat, som genom att verka systemiskt överför nervg...ift till parasiten när den bitit sig fast på sitt värddjur. Dvs först när fästingen satt sig fast på hunden, dör den och ramlar av. Detta gör att överföringen av fästingburna sjukdomar (tex borrelia) inte kan uteslutas. Dräktiga och digivande tikar, samt valpar över 8v och hundar med en kroppsvikt över 2kg kan använda preparatet. Bravecto har effekt redan inom 12h och består i 8-12v efter administrering. De biverkningar som upptäckts i studier rör främst hundens mage-tarmsystem och yttrar sig som milda och övergående diarré/kräkningar, vilket setts hos 1,6% av behandlade hundar.

Välkomna med receptförfrågan på Bravecto!

Kampanj: 10% rabatt på tandstensborttagning!

2014-04-23
Vi vet att ni är många som väntat - men nu äntligen: Gårdsveterinärerna drar igång sin länge utlovade kampanj gällande munsanering för hund och katt! Mellan den 5 maj och den 27 juni har vi 10% rabatt på tandstensborttagning!

Välkomna för tidsbokning!

Föreläsningskväll den 1/4 "Fölning och fölets första sjukdomar"

2014-03-10
Dags för ny temakväll på Backome, den 1 april kl 18:30 är ämnet ”fölning och fölets första sjukdomar”. Ytterligare ett samarbete mellan Gårdsveterinärerna och Backome Islandshästar AB. Föreläsningen är kostnadsfri och fika finns på plats. Anmälan sker till agneta@backome.se OBS! begränsat antal platser så först till kvarn!

Samarbete med Kattfotens Katthem i Halmstad

2014-03-03


I förra veckan var Gårdsveterinärernas smådjursteam på Kattfotens Katthem i Halmstad och hjälpte dem att kastrera, id-märka och vaccinera ett gäng härliga kattpojkar. Funderar du på att skaffa katt? Fundera gärna över en katthemskatt, bland dem som sitter och väntar på ett nytt hem finns det lika många olika personligheter som det finns katter – någon av dem väntar kanske just på dig!

Ökad kunskap om hästens munhåla och tänder

2014-02-27
Veterinär Fredric Spång har under vintern vidareutbildat sig och genomgått första delkursen i hästtandvård vid SLU i Uppsala. Att förebygga skador i hästens mun är en viktig del i arbetet, och vid en munhåleundersökning ingår därför alltid tillpassning av bett och huvudlag samt foderrådgivning. På bilden tar Fredric ut vargtänderna på en 3årig korsningsponny.

Föreläsningskväll den 30/1 "Träna din häst på ett hållbart sätt"

2014-01-15
Då var det dags igen! Nästa föreläsningskväll är ett samarbete mellan Gårdsveterinärerna och GJ Dressage and Education AB / Gustaf Johansson. Ämnet för kvällen är "Träna din häst på ett hållbart sätt", och kurskvällen kommer äga rum den 30/1 kl 18:30 på vackra Tollsbo gård i Hyltebruk. Arrangemanget är kostnadsfritt och det bjuds på fika. Anmälan sker till Gårdsveterinärernas mail: kontakt@gardsveterinarerna.se, man får sedan en bekräftan på att man har fått en plats till kurskvällen. Åter igen är det först till kvarn som gäller, då begränsat antal platser. Välkomna!

Grattis!!

2014-01-13
Ett stort grattis till Gårdsveterinärernas smådjursveterinär Madeleine Karlsson som fyller 30år idag, den 13 januari 2014! I lördags var hon med i ett reportage under ”Livets Gång” i lokaltidningen Hallands Nyheter.

Tack så mycket för alla fina och uppskattande kommentarer vi fått angående reportaget!

God Jul och Gott Nytt År!

2013-12-24

En riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR önskar vi alla de fina fyrbenta vänner vi hjälpt till att vårda under året, likaså önskas de tillhörande trevliga djurägarna! Det har varit ett helt fantastiskt år, med många nya ansikten och lyckade samarbeten, vi hoppas på ett minst lika bra 2014!

Mobil röntgen för häst och smådjur

2013-12-12
Nu kan Gårdsveterinärerna erbjuda röntgenundersökningar! En modern och smidig mobil röntgenutrustning som kan tas med i bilen ut i stallarna! Nyheten har omdelebart börjat spridas bland hästägarna där det verkar vara ett mycket välkomnande tillskott då vi fått bokningar på allt ifrån exportröntgen vid försäljning till vidare diagnostik av svårbehandlade hältor. Naturligtvis kommer vi också kunna erbjuda röntgen av sjuka/skadade hundar och katter som kommer in till vår lilla smådjurklink.

Varmt välkomna med förfrågningar!

Föreläsningskväll 3/12 ”Foderrelaterade sjukdomar hos häst”

2013-11-15
Snart har höst gått över i vinter och därmed har säsongens temakvällar satt igång! Första kvällen berör ämnet ”Foderrelaterade sjukdomar hos häst” och anordnas genom ett samarbete mellan Gårdsveterinärerna och Backome Islandshästar AB. Föreläsningen som äger rum på Backagård Okome den 3/12 kl 18:30, är kostnadsfri och fika finns på plats. Anmälan sker till agneta@backome.se OBS! begränsat antal platser så först till kvarn!

Höst

Officiell veterinär

2013-10-07

intyg


Gårdsveterinärernas veterinär Fredric Spång har nu äntligen blivit godkänd som OFFICIELL veterinär av Jordbruksverket och kan därmed ta sig an alla de uppdrag han tidigare varit tvungen att tacka nej till gällande officiella intyg för djurslaget häst. Därför är vi nu extra glada att kunna erbjuda våra kunder även dessa efterfrågade tjänster!

Gårdsveterinärernas företagsbil..

2013-08-26
.. har nu fått ett ansiktslyft genom logga på sidorutorna bak och hemsideadress på bakluckan! Därmed är det lättare för våra kunder att känna igen oss ute på vägarna. Välkommen fram för en pratstund om ni springer på oss ute i fält!

Bil med logga

Vaccin mot Borrelia

2013-08-14
Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som överförs via fästingars saliv. Ju längre tid en fästing får sitta, desto större är risken att smitta överförs. I Sverige är fästingarna aktiva från tidig vår till sen höst. Nu erbjuder Gårdsveterinärerna det nya vaccinet Trilyme, ett förebyggande vaccin mot Borrelia. Valpar kan vaccineras från 12v ålder, och för bästa skydd ges först en grundvaccination som består av 2 sprutor med 3 veckors mellanrum, och därefter en årlig vaccination i februari-mars månad.  

Erbjudande inför registrering av föl!

2013-07-14


Nu är det dags att börja registrera årets föl! Anlitar du Gårdsveterinärerna, ingår en hälsokontroll av fölet i samband med chip-märkning och signalementsbeskrivning. Vårt pris just nu: 800kr inkl. moms + resa (gäller endast under Juli, Augisti och September).

Tidsbokning - via SMS

2013-07-01
Hos Gårdsveterinärerna går det alldeles utmärkt att boka tid via sms. Glöm inte att ange ditt ärende, ditt namn och djurets namn, så bekräftar vi din förfrågan eller tidsbokning inom 24h. Som vanligt går det också bra att ringa direkt till Madeleine eller Fredric, eller som många väljer att göra - skicka ett mail via kontaktformuläret. Varmt välkomna med era bokningar eller förfrågningar!

Stort tack!!

2013-06-28
Vi vill tacka alla våra fina kunder för all den uppskattning vi får över det arbete vi utför, det gläder oss enormt mycket. Samtidigt vill vi också passa på att önska alla en fortsatt härlig sommar!

Seminsäsong 2013 är i full gång!

2013-05-10

I år har efterfrågan på Gårdsveterinärernas semin- och ultraljudstjänster varit stor och flera nya spännande samarbeten är påbörjade. Under 2013 är leg. vet. Fredric Spång ansvarig stuteriveterinär vid följande stationer: Backome Islandshästar i Okome, Stall Ragnarp i Skällinge, Lantkliniken i Harplinge, Rävinge Gård i Getinge och Bolets Lya Farms i Oskarström. Därutöver finns sedan flera år tillbaka ett nära samarbete med Ågårds Hingststation i Falkenberg.

 

Kastrationskampanj: 1 mars - 30 april, 2013

Varför kastrera?

Hankatten

En hankatt blir könsmogen redan vid sex månaders ålder. Då luktar urinen extra starkt och vissa hanar kan börja urinmarkera inomhus. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den hela tiden utökar. Hankatten är ofta stridslysten och riskerar att råka i slagsmål och kan vara borta under långa perioder.

 

Honkatten

En honkatt som är okastrerad löper från 6 månaders ålder, vanligen så ofta som var tredje vecka. Vid löp ändrar honan beteende; hon rullar runt på marken och jamar högt, vissa urinmarkerar inomhus. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Har man honan utomhus, riskerar man att drabbas av oplanerade kattkullar.

 

Ett sätt att skydda mot dräktighet är att ge honkatten P-piller, men då finns risk för att hon drabbas av elakartade juvertumörer och/eller livmoderinflammation. P-piller är ingen långsiktig lösning. Det är heller inte ett helt säkert preventivmedel, då katten kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när man inte ser.